Prohledat tento blog

pátek 16. července 2010

Parfum de Nuit (Alberta Ferretti)


Podtitul: Rafinovaný fialový desert

Podle složení se mi ta vůně jevila dost... překombinovaná. To umí každý, nafrkat do toho tucty věcí, ale to co z toho často leze... že... Známe to. Skepse byla však zcela zbytečná!
První závan, toť autentický černý rybíz... hořký a sladký, jaký je. Následovaly sladké, akorát tak zralé citrusové plody a (světe div se, já jsem se divila...) dovedla bych identifikovat i ten růžový grapefruit, tkerý tam cítím, ale jen jemně.
Trvá to delší dobu, než se vůně přehoupne do květinové fáze... ta je jemná, ačkoliv bychom se snad mohli obávat bomby bílých květů, cítit je spíše mimóza. Květinová váze je skutečně vyvážená, nikdo vás květy nemlátí, jen hezky ovívá...
Podle uvedeného složení tak autor "naflákal" co mi přišlo pod ruku a tak tam jsou složky "teplé a sladké" (ambra a vanilka) a také složky "chladící" (cedr, vetiver) a opomenout nelze ani "les" (tedy dřevo a mech... santal a... podle mě tam ten větvičník prostě je).
Vůně je vyvážená od začátku až do konce... je to takový jemně sladký, skoro až rafinovaný desert,k de jsou všechny složky tak skvěle namíchány, že vedle sebe nestojí, ale prolínají se a snoubí. Z desertu pak trčí větvička černého rybízu (který ale sníte hned na začátku).
I když se ne vždy vybavím u vůně barvu, tak taky ji vidím jasně - fialová... tmavě, hřejivě, sametově fialová. Smyslná, snad až temně erotická vůně (nejsem sladký milec ovšem... pro ty z vás to pak bude jemná polívačka...).




SLOŽENÍ
Hlava: černý rybíz, sicilská tangerinka, růžový grapefruit, petitgrain, neroli
Srdce: jasmín, pomerančový květ, muškátový oříšek, ylang-ylang, mimóza;
Tělo: santal, cedr, vetiver, pačuli, mech, ambra, vanilka


Žádné komentáře:

Okomentovat