Prohledat tento blog

sobota 24. března 2012

De Bachmakov (The Different Company)


Zašli jsem s manželem jednoho dne do pražské Madeleine, chvíli jsme se rozhlíželi, pak se nám začal věnovat servilní prodavač a po chvíli zkoušení nám začal sugestivně líčit ruskou/sibiřskou přírodu a pak (skoro tomu předcházely fanfáry) nám představil právě De Bachmakov. No a můj muž, fascinován, parfém zakoupil.
Zní to sice krásně, ta pohádka o přírodě, ale v podstatě by to měl být "les v lahvičce". Stačí si projít drogérii, oddělení osvěžovačů vzduchu a lesních vůní tam objevíte hned několik. Rozhodně však nechci vůni od The Different Company srovnávat s osvěžovačem!

Vůni mám od Vánoc a naše soužití komplikovalo hned několik věcí. Jednak v zimě hledám něco, co zahřeje (což tahle vůně opravdu nezvládne) a pak mi užívání komplikovalo ranné těhotenství se vším negativním, co k tomu patří. Zima ale ustoupila, těhotenství pokročilo a já Baschakova začala nosit.

Pokud vás tedy láká procházka sibiřskou přírodou, neobávejte se, že potkáte "gumového" Ivánka nebo zmalovanou Nastěnku.
De Bachmakov je především SUCHÝ. Ne práškově/pudrově, ale dřevitě. Dominující složkou je cedr, statný sibiřský cedr. Dřevo a jehličí... to vše zakápnuto lehce citrusy, ale jen ze začátku, ten je nejsvěžejší. Možná bych řekla, že je ta vůně studená, než suchá. Mám dojem, jako když se v zimě, nebo v pozdním podzimu v jehličnatém lese nedechnu vzduchu. Je voňavý s prosycený vláhou, kyslíkem a zimou. Ten suchý a až drsný dojem umocňuje koriandr.

Vůně se ve svém průběhu moc nemění. Je víceméně stále stejná, jen úplný závěr jsou pak jemné květy (no, nějak to končit musí). Tahle fáze je však patrná jen když zaboříte nos do kůže, do prostoru už nejde.

Řekla bych, že se tady podařil kompromis mezi líbivostí (svěžest) a originalitou (zkuste a uvidíte). Zda za tu cenu (cca kolem 3 - 4 tisíc) stojí, nechám na vás.


SLOŽENÍ
cedr, bergamot, listy shiso, koriandrové listy, frézie, muškátový oříšek

NÁVRHÁŘ
Celine Ellena (např. Cote d’Amour, Little Kiss Me, Jasmin de Nuit, Sublime Balkiss, Un Parfum d'Ailleurs et Fleurs)





Žádné komentáře:

Okomentovat