Prohledat tento blog

čtvrtek 23. října 2014

Fidji (Guy Laroche)

Venku pošmourno, chtělo by to něco letního... moře, palmy... A co třeba přímo výlet na ostrov?! Výlet na ostrov jménem Fidji.

Nejprve trochu nutné historie. Parfém se "narodil" v sedmdesátých letech jako vůbec první parfémový počin této značky a stal se postupně, nebojím se to říci, bestsellerem.

V reklamě z "revolučních" 90. let běhá po pláži (pro mě trochu nepochopitelně v černých koktejlách) modelka Linda Evangelista.

Jak voní ostrov Oceánie se mohu domnívat jen z této vůně... pusťme se to toho. Svěže trpký začátek, tlumený. Nejsou to sladké nebo syntetické citrusy z počátku mnoha dnešních vůní. Kolébá nás balzamické galbanum. Svěží, jako nádech mořského vzduchu s příměsí soli. Líbí se mi, že vůně nikam nespěchá, počátek není ve vteřině pryč. Můžu projít všemi vrstvami pozvolna a pořádně si je vychutnat.

Pomalu začínám cítit růže, světle růžový olej především, se špetkou hřebíčku. Ostatní květiny vlají někde kolem ve větru. Stále je tam počáteční hořkost/trpkost, ale růže ji obrušuje hrany. Často se setkávám s tím, že v této vůni lidé cítí karafiát... Nevím, ta zvláštní, ale opravdu zvláštní trpkost mi spíš připomíná pelargonie.

"Vlny u tohoto ostrova nejsou aktuálně nijak vysoké. Moře jen lehce posílá vlnky, které omývají pobřeží..."

Nikam, opravdu nikam nespěchá... i když by se mohlo zdát tělo parfému napěchované samými výraznými složkami, jsme přeci jen "u moře" a tak i složky jsou jaksi "oslabeny" nebo "naředěny". Trochu santalu, trochu ambry... jemný koktejl.

Cizokrajná vůně (rozhodně ji denně nepotkáte na našich ulicích) Oceánie... Nečekejte vodní vůni, nečekejte nic "prázdninového" s ovocem a kokosem, takhle vůně má úroveň, nápad, je propracovaná, vypráví příběh a je z doby, kdy se ještě vůně (a nejen ony) dělaly prostě "jinak". A ta jistá "letitost" tam cítit je.

Miluji Fidji... líbí se mi od počátků mého parfémového poznávání a asi se mi líbit jen tak nepřestane. Pro mě prostě ideální vůně na léto nebo na navození léta, ovšem... nečekejte "letničku" v dnešním slovy smyslu.








SLOŽENÍ
Hlava: galbanum, hyacint, citron
Srdce: hřebíček, růže, jasmín, fialka
Tělo: pižmo, pačuli, santal, ambra


NÁVRHÁŘ
Josephine Catapano (např. Youth-Dew)

Žádné komentáře:

Okomentovat